Składniki: - 1,5 szkl m±ki, - 3 dkg drożdży, - 3 łyżeczki oleju, - 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej, - 0,5 łyżeczki soli, - 0,5 łyżeczki cukru.
Do miski wsypujemy m±kę,kruszymy drożdże, wlewamy olej i miksujemy. Ciasto wyrabiamy mikserem dolewaj±c wodę w miarę uznania, aż wszystko się poł±czy w jednolit± masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypuj±c m±k± aż będzie miękkie i gładkie. Zostawiamy w misce pod ¶ciereczk± aż wyro¶nie w jakim¶ ciepłym miejscu. Gdy wyro¶nie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy. Na posypanym m±k± blacie rozwałkowujemy ciasto nadaj±c mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza. Smacznego
|