Lista składników:
paczka makaronu "rurki" 2 filety z kurczaka puszka groszku i kukurydzy 20 dag sera żółtego 30 dag pieczarek 1 serek topiony (dowolny smak) 1 litr wody 1 kostka rosołowa 05,szkl mleka 1 łyżka mąki pszennej olej vegeta
Sposób przygotowania:
Filety pokroić w kostkę średnią, posypać vegetą do smaku, zrumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.pieczarki pokroić na 4 części i pod smażyć na patelni tak żeby woda odparowała. Makaron ugotować jak na opakowaniu(ja go trochę solę i dodaje 2 łyżki oleju, żeby się nie skleił), odcedzony zostawić w garnku, dodać fileta, groszek i kukurydze odcedzone, pieczarki. Następnie zagotować wodę, wrzucić kostkę i dodać serek, mieszać aż się nie rozpuści, zaklepać 0,5 szkl mleka z 1 łyżką mąki. Sos musi być gęsty (ja już go nie doprawiam). Wlać go na makaron, wszystko delikatnie wymieszać razem i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i zapiekać ok 25 min. Robiąc na obiad u mnie najada się do syta 6 osób:)
Naczynia i sprzęt:
garnek, patelnia, nóż, naczynie żaroodporne, łyżka, piekarnik,
Inne informacje:
* Orientacyjny łaczny koszt składników: 25.00 zł * Czas gotowania: do 60 minut * Poziom trudności: łatwe * Dla ilu osób: powyżej 4 * Kaloryczność: średnia * Główny składnik: makaron * Metoda przygotowania: zapiekanie, smażenie * Rodzaj: makarony * Okazja: na co dzień, obiad rodzinny * Kuchnia: polska * Sezon: wiosna, jesień, lato, zima
|