Problem polega pewnie na tym, ze jesli ktos kogos zapyta czy jest rasista, to ten drugi chce wyjsc na czlowieka tolerancyjnego, a w rzeczywistosci nim nie jest.
Niestety zyjemy w kraju, w ktorym ludzie o kolorze skory innym niz "bialy" maja poprostu przewalone na calego.
(nie rozumiem czym jest to spowodowane, ale tak jest)
Mi nie przeszkadza kolor skóry, i nie lubiê ludzi który maj± do tego inne podej¶cie...
Ja natomiast jestem uprzedzona do ludzi ze wschodniej granicy (Ruskich/Ukraiñców/Bia³orusinów)...Nie lubiê ich,ale nie uwa¿am siê za rasistkê... Przejecha³am siê na takich ludziach i dlatego mam do nich takie,a nie inne podej¶cie...
Ja niby te¿ nie uwazam sie za rasistkê (sama mieszkam w UK) ale tak ju¿ tu jest miedzy polakami ze jesli anglikowi co¶ nie wyjdzie czy cos to sie mówi "a no bo to g³upi anglik jest" czy co¶ w tym stylu. Na ludzi z Iraku, Indii, Pakistanu itd tez mówi siê zazwyczaj "pakusy" albo "brudasy" z pogard± w g³osie. Zazwyczaj mowi sie to tak ogólnikowo bo maj±c do czynienia z osobnikiem danej rasy nie uwa¿am go za kogo¶ niefajnego czy gorszego odemnie. Siostra mojego mê¿a wysz³a za nigeryjczyka i jego kolor skóry mi nie przeszkadza ale nie lubie go za jego charakter-wiêc w tym przypadku raczej nie chodzi o rasizm
Ostatnio pozna³am faceta Mojej znajomej okaza³o siê , ze jest Typowym Rasist± . Przeka¿e wam jego s³owa moze kto¶ zrozumie jego postêpowanie. Powiedzia³ do Mnie tak :
Wiesz dlaczego nie lubie obcokrajowców ? Np dlatego ze to nie jest normalne gdy czarny pracuje ! u nas w polsce ma prace ! A moja ¿ona szuka nie ustanie i nie mo¿e znale¼æ pracy ! Dlatego ,¿e siedz± w urzêdach... Mogê ich tolerowaæ tylko pod warunkiem ¿e przyjad± do Polski na wakacje zostawi± kupê kasy na wakcje niech pañstwo zarobi a potem niech wracaj± do siebie ...
odpowiedzia³am mu na to :
A co je¿eli w przysz³o¶ci oka¿e siê , ze masz szanse wyjechaæ za granicê dostaniesz tam ¶wietn± dobrze p³atn± prace, bêdziesz chcia³ tam stworzyæ rodzine i zamieszkaæ. Chcia³by¶ aby Ciebie tam wyzywali ? i wytykali palcami ?
Na co on Mi odpowiedzia³ :
Ja nie wyjadê nigdy za granicê bo jetsem Patriot± . !
No i nie pogadasz z takim go¶ciem
Tak na marginesie je¿eli ma ¿one nie wyuczon± i leniw± no to nie moze zanle¼æ pracy i nie powinien za to winiæ obcokrajowców.
Na dodatek ma s±siada " czarnego ".
Przyszed³ do niego pewnego dnia bo mieli ustaliæ grafik co do sprzatania klatki schodowej a on mu powiedzia³ , ¿e to ON jest czarny i ¿e to on jest od roboty i zapierdalania a nie ten mój znajomy Facetowi sie zrobi³o g³upio i poszed³... a dziewczynie zabroni³ nawet mówiæ mu dzieñ dobry ...
Nie do pomy¶lenia
Sta³ Bywalec
Ma³a a co jego dziewczyna na takie zachowanie >?