Forum Dla INTELIGENTNYCH


#1 2010-09-13 11:44:08

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Przepisy na Naleśniki

Przepisy - Naleśniki na ostro

Składniki:
- mleko,
- woda,
- mąka,
- 3 jajka,
- 1 opakowanie szpinaku,
Naleśniki na ostro

Co nam potrzebne:
- biały ser 30 dag,
- 3 ząbki czosnku,
- zioła: bazylia, oregano lub zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić naleśniki na ostro? gotuje.gif
Usmażyć naleśniki(mleko, trochę wody, mąka, 2 jajka, sól). Szpinak rozmrozić, dusić w 3-4 łyżkach oliwy, dodać po wyłączeniu czosnek (wyciśnięty). Ostudzić. Do szpinaku dodać kostkę sera białego, wymieszać na gładką masę, dodać jajko, przyprawić ziołami , pieprzem i solą. Nałożyc farsz na naleśniki, zawinąć, podsmażyć na patelni. Można przed podaniem posypać serem (najlepiej tartym parmezanem, ale niekoniecznie).

Życzę smacznego


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#2 2010-09-13 11:45:07

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Przepisy na Naleśniki

Przepisy - Naleśniki sakiewki nadziewane prażonymi jabłkami

Pysznie wyglądają. Pysznie smakują.

czas: 60 minut
trudność: łatwe
liczba porcji: 12 naleśników

ciasto:
2 szklanki pszennej mąki
3 jajka
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody (lub trochę więcej)
1/3 kostki masła (7 dag)
szczypta soli

nadzienie:
4 duże, twarde i najlepiej kwaśne jabłka
4 łyżki cukru
szczypta cynamonu
1 cytryna

cukier puder do posypania
masło do wysmarowania naczynia

1/3 kostki masła rozpuść w rondelku, odstaw do lekkiego wystudzenia. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z solą. Jajka roztrzep z mlekiem. Dodaj do mąki i miksuj, następnie dodawaj stopniowo tyle wody, nie przerywając miksowania, aż ciasto uzyska gładką konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Do masy dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut. Jabłka umyj,osusz i obierz. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasiennie i pokrój na cienkie plasterki, spryskaj sokiem z cytryny by nie ściemniały. Do całkowicie suchej patelni wsyp cukier i postaw ją na ogniu. Kiedy się rozpuści i zacznie lekko brązowieć włóż jabłka i energicznie mieszaj. Smażę na dużym ogniu przez 2 minuty. Dodaj cynamon, wymieszaj i zestaw z ognia.

Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią kawałek masła (pół łyżeczki) i wlej porcję ciasta. Krążąc patelnią, rozprowadż je po całej powierzchni. Smaż około pół minuty, aż brzegi zaczną się wywijać. Odwróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Przełóż na talerz i przykryj ściereczką na czas smażenia pozostałych naleśników. W razie potrzeby (jeśli naleśniki zaczynają przywierać) podczas smażenia następnych, na patelnię włóż kawałeczek masła przed wlaniem kolejnych porcji ciasta.

Na każdym naleśniku ułóż porcję jabłek, zbierz brzegi, formując „sakiewkę”, zwiąż ją kawałkiem skórki pomarańczowej. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Gorące oprósz cukrem pudrem i szczyptą cynamonu. Smakują wybornie w towarzystwie bitej śmietany.

Naleśniki pięknej Suzette – crepes suzette

Podobno niezdarny kelner, podając naleśniki pięknej Suzette i zakochanemu w niej księciu Walii, potrącił kieliszek z likierem. Alkohol wylał się na naleśniki i zapalił od płomienia świecy. Ponieważ naleśniki „pojawiły się” na stole w sposób niezwykle widowiskowy, zachwycony książę nazwał je imieniem swej pięknej towarzyszki. Czy to prawda, czy nie, tak przygotowane naleśniki są przepyszne!

czas: 60 minut
trudność: łatwe
liczba porcji: 12 naleśników

12 naleśników przygotowanych według poprzedniego przepisu
2/3 kostki masła
szklanka świeżo wyciśnięto soku z pomarańczy
0,5 szklanki cukru
5 łyżek likieru pomarańczowego
3 łyżki brandy (można zastąpić czystym spirytusem)
skórka z jednej pomarańczy w cienkich paseczkach

Usmaż naleśniki według poprzedniego przepisu.

Do dużej patelni włóż masło, cukier, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową oraz likier. Gotuj na dużym ogniu 3 minuty. Do sosu wkładaj po jednym naleśniku, przyciskaj go do dna patelni, by cały się zanurzył w płynie, następnie złóż na pół i jeszcze raz na pół (czyli „w chusteczkę”), przełóż na talerz.

Naleśniki na talerzach udekoruj paseczkami skórki pomarańczowej, polej brandy (lub spirytusem) i zapal. Podawaj płonące (należy uważać, by sobie czegoś nie spalić).

Najszybsze słodkie naleśniki z cukrem i sokiem cytrynowym

czas: 60 minut
trudność: łatwe
liczba porcji: 12 naleśników

12 naleśników
4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
łyżka cukru białego
sok z dwóch cytryn
szklanka słodkiej śmietanki (co najmniej 32% tłuszczu)
masło do wysmarowania naczynia

Usmaż naleśniki według poprzedniego przepisu.

Śmietankę (zimną) wymieszaj z łyżką cukru, następnie ubij najpierw na wolnym obrotach, a kiedy zacznie gęstnieć – na szybkich. Ubitą przełóż do hermetycznego naczynia i wstaw na kilka minut do lodówki. Naleśniki złóż w trójkąty, ułóż jedną warstwą w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posyp cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut. Gorące spryskaj sokiem z cytryny i udekoruj bitą śmietaną.


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#3 2010-09-13 11:45:46

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Przepisy na Naleśniki

Przepisy - Naleśniki na słodko

- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 3 całe jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- odrobina oleju

Jajka z mlekiem zmiksować, mąkę i resztę składników dodawać stopniowo i zmiksować. Ciasto dobrze jak postoi 1/2 godziny, i uwaga! dobre naleśniki są z mąki krupczatki bo są cienkie.


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#4 2010-09-13 11:46:31

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Przepisy na Naleśniki

Dokładny przepis na naleśniki z ziemniakami i serem. Jeżeli nie wiesz jak zrobić naleśniki? To dobrze trafiłeś ! Tutaj znajdziesz nie tylko przepis na naleśniki z ziemniakami i serem, ale przepis na ciasto naleśnikowe. Potrawa bardziej służy jako deser po obiedzie lub też może być podawany w każdej porze obiadowej.

Dokładny przepis na naleśniki z ziemniakami i serem. Jeżeli nie wiesz jak zrobić naleśniki? To dobrze trafiłeś ! Tutaj znajdziesz nie tylko przepis na naleśniki z ziemniakami i serem, ale przepis na ciasto naleśnikowe. Potrawa bardziej służy jako deser po obiedzie lub też może być podawany w każdej porze obiadowej.

Potrzebne składniki:
- 80 dkg ziemniaków,
- 15-20 dkg sera (twarogu)
- 5 dkg cebuli,
- 4 dkg tłuszczu,
- sól, pieprz,
Ciasto:
- 2 jaja, sól
- 1/4 l mleka,
- 1/4 l wody,
- 20 dkg mąki; skórka słoniny do smarowania patelni,
- 4 dkg tłuszczu do smażenia,
- gałązki zielonej pietruszki


Przyrządzić według tego sposobu przygotowania:

Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować, odcedzić, obrać ochłodzić oraz przepuścić przez maszynkę razem z serem i cebulą obraną, usmażoną w talarkach na tłuszczu. Dodać do smaku sól, pieprz i starannie wymieszać. Usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik smarować równo nadzieniem, złożyć na pół i jeszcze raz na pół w tzw. "chusteczkę". Kłaść na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, szybko osmażyć z 2 stron. Ułożyć na półmisku, opierając jeden o drugi, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.

Przepis na przygotowanie naleśników (ciasta):

Trzepaczką rózgową wymieszać dokładnie żółtka z mlekiem, wodą i częścią mąki, której dać tyle, aby ciasto było gęste jak śmietana. Ubić pianę, połączyć z ciastem, lekko wymieszać, dodając resztę mąki i soli. Patelnię rozgrzać na ogniu, smarować dokładnie skórkę słoniny. Łyżką wazową nabierać ciasto, nalewać na gorącą patelnię; uważać, aby nie smażyć za grubych naleśników. Jeżeli naleje się za dużo ciasta, zlać z powrotem do garnka. Naleśniki smażyć, a gdy ciasto zetnie się, obrócić łopatką lub szerokim nożem na drugą stronę. Usmażone naleśniki składać na odwróconym dnem do góry talerza.

PORADA: Ciasta nie nalewać na mało rozgrzaną patelnię, gdyż porobią się kluski.

Podawać ze śmietaną, sosem grzybowym, koperkowym lub pomidorowym, z surówką z warzyw.


Przepis pochodzi ze strony: http://www.artelis.pl/artykuly/5143/nal ... mi-i-serem


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#5 2010-09-13 11:47:20

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Przepisy na Naleśniki

Naleśniki z pieczarkami i jajkami:

- placki naleśnikowe
- 30 dag pieczarek
- 4 jajka na twardo
- 2 białka
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 1-2 łyżki posiekanego koperku (może byc mrożony lub suszony)
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka masła
- sol, pieprz.
Pieczarki obrac, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrac, posiekać. Rozgrzac olej, zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić pieczarki, oprószyć, sola i pieprzem, dusić około 10 minut. Jajka posiekać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (ja nie dawałam baiłej ponieważ nie jestem pewna czy to sie później jednak dobrze zasmaża, a surowe jajko jakoś mi tu nie pasuje). Pieczarki wymieszać z jajkiem, pianą, bulką tartą i koperkiem. Doprawić do smaku. Naleśniki z nadzieniem zarumienić na maśle.


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

#6 2010-09-13 11:49:02

 Kicia

http://www.javase.pl/templates/SonyEricsson/images/ranks/90.pngMega wymiatacz Postów

Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2010-09-01
Posty: 2439
Punktów :   

Re: Przepisy na Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem

SKŁADNIKI :

ciasto na naleśniki :
0,5l mleka,
szklanka mąki (więcej/mniej to już wg uznania ),
1,2 jajka,
margaryna lub olej do smażenia,
sól,
pieprz.

farsz :

500g szpinaku mrożonego (może być świeży),
3 ugotowane jajka na twardo,
150ml jogurtu naturalnego lub śmietany,
150-200g pieczarek,
100g sera żółtego,
łyżka margaryny lub oleju do smażenia,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz.

WYKONANIE :

ciasto na naleśniki :

Do wysokiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy mąkę oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy średniej grubości placki na złoty kolor, najlepiej na margarynie, dodajemy niewielką ilość.


http://www.img.nep.pl/gify/zwierzeta/myszy/4.gif

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.crashdayforum.pun.pl www.forum-websitex5.pun.pl www.grupateoretyczna.pun.pl www.wale-z-axsa.pun.pl www.louisiana.pun.pl