Mamy dobrą informację
dla wielbicieli piwa. Naukowcy przebadali najpopularniejsze marki i stwierdzili, że krzem znajdujący się w złocistym napoju bardzo dobrze wpływa na stan naszych kości. Piwo to szczególnie bogate źródło tego pierwiastka. A ten pozytywnie działa właśnie na układ kostno-stawowy.
Zawartość krzemu w piwie nie jest jednak jednolita. Wszystko zależy od sposobu jego produkcji. Istotną rolę odgrywają poszczególne składniki i proces warzenia. Naukowcy wzięli pod lupę 100 najpopularniejszych marek i stwierdzili, że krzemu w litrze piwa może być od ponad 6 do nawet 56 miligramów. Organizm człowieka potrzebuje go przynajmniej 20-30 miligramów dziennie.
Trunek wyprodukowany ze słodu jęczmiennego i chmielu ma najwięcej cennego pierwiastka. Wszystko dzięki łuskom jęczmienia, które są szczególnie bogate w krzem. Piwo, do którego produkcji używa się słodu pszenicznego, nie ma już tak dużych wartości krzemu.
Teraz, kiedy ktoś zarzuci ci, że za dużo pijesz, zawsze możesz powołać się na te rewelacje. Przecież wcale nie żłopiesz piwa, ale poddajesz się kuracji, dzięki której twoje kości będą mocne i gotowe na niejedno wyzwanie… Pamiętaj jednak, ile krzemu potrzebuje człowiek i przypadkiem go nie przedawkuj. Bo wtedy, zamiast silnych kości, zapracujesz na równie silny… ból głowy.
Offline