Składniki:
- 1,5 szkl mąki,
- 3 dkg drożdży,
- 3 łyżeczki oleju,
- 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru.
Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej i miksujemy. Ciasto wyrabiamy mikserem dolewając wodę w miarę uznania, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypując mąką aż będzie miękkie i gładkie. Zostawiamy w misce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza. Smacznego
Offline
Pizza z papryką i pomidorami
Składniki:
• 4 małe spody do pizzy
• 1/2 szklanki pasty pomidorowej
• 3 kabanosy
• 9 pomidorów cherry
• 1 szklanka pokrojonego ananasa
• 2 szklanki startego sera
• 1 łyżka przyprawy do pizzy
• 3 łyżeczki suszonej papryki
• 2 łyżeczki startego parmezanu
Sposób wykonania:
Spody pizzy posmarować pastą pomidorową.
Następnie rozłożyć kabanosy pokrojone w plasterki, kawałki ananasa, ćwiartki pomidorów oraz ser.
Posypać całość przyprawą do pizzy oraz papryką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 10-15 minut.
Offline
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki ciepłego piwa
43 łyżki oliwy
1,5 łyżki cukru
2 łyżki soli gruboziarnistej
5 dkg świeżych drożdży
3 szklanki mąki
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.
Sos
Składniki:
1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
½ kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana
Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Autorką przepisu na sos jest Vjesja.
Filing
Składniki:
50 dkg pomidorów
2 łyżki oleju
5 dkg tartego żółtego sera
1 mała puszka tuńczyka we własnym sosie
czosnek, bazylia do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, kilka minut smażyć. Dodać pomidory i bazylię, chwilkę smażyć, dodać obsączonego, rozdrobnionego widelcem tuńczyka, smażyć mieszając 3 minuty.
Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać serami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.
Offline
Oto kolejny przepis na pizze
Składniki:
1 łyżka keczupu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
1 łyżeczka wegety
Świeżo zmielony pieprz
Bazylia, Oregano i jakie tam jeszcze lubicie zioła do pizzy
i najważniejsze 2 drobno posiekane ząbki czosnku
Wszystko wymieszać i odstawić na parę minut i można już smarować nim ciasto. Jeśli komuś posmakuje to może rozrobić sobie więcej by później używać zamiast keczupu na wierzch. Sos jest naprawdę smaczny a czosnek daje fajny aromat, komponuje się z ziołami i składnikami naszej pizzy.
Offline
Pizza z pieczarkami
Składniki:
• 30 dag maki
• 2,5 dag drożdży
• 4 łyżki oleju
• łyżeczka cukru
• sól
• przyprawa prymat
• 1/2 szkl. ciepłego mleka
• łyżka koncentratu pomidorowego
• 40 dag pieczarek
• papryka
• ser żółty
Sposób wykonania:
Do mąki i mleka dodać rozkruszone drożdże, zagnieść i wyrobić ciasto.
Ciasto od razu rozciągnąć na lekko natłuszczonej blaszce, posmarować ciasto olejem i koncentratem pomidorowym. Pokrojone w paski pieczarki krótko podsmażyć z cebulką pokrojona, rozłożyć na cieście posolić i oprószyć przyprawą prymat oraz pieprzem.
Dodać można kiełbasę, salami, oliwki, paprykę, ogórka lub pieczonego kurczaka pokrojonego w paski. Piec w temp. 300 stopni ok 45 minut.
Offline