Stał Bywalec
Lista składników:
paczka makaronu "rurki"
2 filety z kurczaka
puszka groszku i kukurydzy
20 dag sera żółtego
30 dag pieczarek
1 serek topiony (dowolny smak)
1 litr wody
1 kostka rosołowa
05,szkl mleka
1 łyżka mąki pszennej
olej
vegeta
Sposób przygotowania:
Filety pokroić w kostkę średnią, posypać vegetą do smaku, zrumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.pieczarki pokroić na 4 części i pod smażyć na patelni tak żeby woda odparowała. Makaron ugotować jak na opakowaniu(ja go trochę solę i dodaje 2 łyżki oleju, żeby się nie skleił), odcedzony zostawić w garnku, dodać fileta, groszek i kukurydze odcedzone, pieczarki. Następnie zagotować wodę, wrzucić kostkę i dodać serek, mieszać aż się nie rozpuści, zaklepać 0,5 szkl mleka z 1 łyżką mąki. Sos musi być gęsty (ja już go nie doprawiam). Wlać go na makaron, wszystko delikatnie wymieszać razem i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i zapiekać ok 25 min. Robiąc na obiad u mnie najada się do syta 6 osób
Naczynia i sprzęt:
garnek, patelnia, nóż, naczynie żaroodporne, łyżka, piekarnik,
Inne informacje:
* Orientacyjny łaczny koszt składników: 25.00 zł
* Czas gotowania: do 60 minut
* Poziom trudności: łatwe
* Dla ilu osób: powyżej 4
* Kaloryczność: średnia
* Główny składnik: makaron
* Metoda przygotowania: zapiekanie, smażenie
* Rodzaj: makarony
* Okazja: na co dzień, obiad rodzinny
* Kuchnia: polska
* Sezon: wiosna, jesień, lato, zima
Offline