Sta³ Bywalec
Jakie s± wasze ulubione Drinki ?
Wklejajcie równie¿ Tutaj fajne kompozycje i przepisy na fajnego drinka
Bywalec
ja lubie, whiskey z cola, mojito, wodke z redbullem, a tu daje przepis na mojito, dobry na lato orzezwiajacy:) niestety juz po lecie.....
Sk³adnik 1 5 listków: Miêta
Sk³adnik 2 ½ miarki: Sok z limonki
Sk³adnik 3 dope³niæ: Woda gazowana
Sk³adnik 4 2 ³y¿eczki: Cukier
Sk³adnik 5 1 miarka: Jasny Rum
Naczynie do przygotowania Drinka przygotowujemy bezpo¶rednio w szklance, w której bêdzie podawany.
Naczynie do podania szklanka typu highball
Przygotowanie Zobacz opis w tre¶ci artyku³u poni¿ej.
Dekoracje plasterek limonki i listki miêty (najlepiej szczytowa ga³±zka)
Przygotowanie drinka
Podrzyjj listki miêty aby pu¶ci³y sok. Tak przygotowan± miêtê umie¶æ na dnie szklanki i dodaj sok z limonki lub plasterki z po³owy owocu. Nastêpnie dodaj 2 ³y¿eczki cukru i tak powsta³± mieszaninê przykryj warstw± kruszonego lodu. Je¶li nie masz kruszonego lodu mo¿esz u¿yc lodu w kostkach. Teraz, na lód przykrywaj±cy miêtê, sok z limonki i cukeir, wlej 1 miarkê rumu. Ostatni krok to dope³nieni drinka wod±.
UWAGA:
Czêsto pope³nianym b³êdem jest dodanie zbyt du¿ej ilo¶ci wody do mojito. Wiêkszo¶æ szklanki powinien wype³niaæ lód a gazowana woda mineralna to tylko "wykoñczenie". Uwa¿aj, aby nie utopiæ swojego mojito! Smacznego!
to jest oczywiscie przepis z internetu, sama go nigdy nie przygotowywa³am ) ale jest pychotka:))
aha pilam tez wersje z wymieszana mieta razem z lodem ugnieciona ))
Ostatnio edytowany przez s³odka_lisiczka (2010-09-22 08:59:09)
Bywalec
wodka z redbullem pyszna jest ale ma kopa, i niby nie mozna za duzo
Bywalec
ble, ja ogolnie nie lubie z kieliszka piæ, kiedys owszem teraz juz od kilku lat wole drinki, lub jakis s³odki alkohol w ma³ych ilosciach, a na wieczory przed tv piwko zimne:)
Bywalec
ojjj ja malibu uwielbiam, i pinacolade mniam