Stał Bywalec
Jakie są wasze ulubione Drinki ?
Wklejajcie również Tutaj fajne kompozycje i przepisy na fajnego drinka
Bywalec
ja lubie, whiskey z cola, mojito, wodke z redbullem, a tu daje przepis na mojito, dobry na lato orzezwiajacy:) niestety juz po lecie.....
Składnik 1 5 listków: Mięta
Składnik 2 ½ miarki: Sok z limonki
Składnik 3 dopełnić: Woda gazowana
Składnik 4 2 łyżeczki: Cukier
Składnik 5 1 miarka: Jasny Rum
Naczynie do przygotowania Drinka przygotowujemy bezpośrednio w szklance, w której będzie podawany.
Naczynie do podania szklanka typu highball
Przygotowanie Zobacz opis w treści artykułu poniżej.
Dekoracje plasterek limonki i listki mięty (najlepiej szczytowa gałązka)
Przygotowanie drinka
Podrzyjj listki mięty aby puściły sok. Tak przygotowaną miętę umieść na dnie szklanki i dodaj sok z limonki lub plasterki z połowy owocu. Następnie dodaj 2 łyżeczki cukru i tak powstałą mieszaninę przykryj warstwą kruszonego lodu. Jeśli nie masz kruszonego lodu możesz użyc lodu w kostkach. Teraz, na lód przykrywający miętę, sok z limonki i cukeir, wlej 1 miarkę rumu. Ostatni krok to dopełnieni drinka wodą.
UWAGA:
Często popełnianym błędem jest dodanie zbyt dużej ilości wody do mojito. Większość szklanki powinien wypełniać lód a gazowana woda mineralna to tylko "wykończenie". Uważaj, aby nie utopić swojego mojito! Smacznego!
to jest oczywiscie przepis z internetu, sama go nigdy nie przygotowywałam ) ale jest pychotka:))
aha pilam tez wersje z wymieszana mieta razem z lodem ugnieciona ))
Ostatnio edytowany przez słodka_lisiczka (2010-09-22 08:59:09)
Bywalec
wodka z redbullem pyszna jest ale ma kopa, i niby nie mozna za duzo
Bywalec
ble, ja ogolnie nie lubie z kieliszka pić, kiedys owszem teraz juz od kilku lat wole drinki, lub jakis słodki alkohol w małych ilosciach, a na wieczory przed tv piwko zimne:)
Bywalec
ojjj ja malibu uwielbiam, i pinacolade mniam