Czêsto s³yszymy zdania: - "¿ycie nie ma sensu", "my¶lê o samobójstwie", "nic mi nie wychodzi", "nie wiem co dalej robiæ" itd. itp..
Teoria i praktyka: prof. Seligman twierdzi, na podst. d³ugoletnich badañ, ¿e depresjê mo¿na zwalczyæ w sposób prostszy i skuteczniejszy ni¿ psychoanaliz± (której skuteczno¶æ jest b. w±tpliwa) za pomoc± zmiany stylu wyja¶niania sukcesów i przede wszystkim pora¿ek oraz wyeliminowania tzw. ruminacji czyli nadmiernego "prze¿uwania" my¶li.
Tu polecam ksi±¿kê Seligmana: http://www.forumowis...ost__p__2221776
Jedno z najcenniejszych spostrze¿eñ Seligmana: pora¿ki najkorzystniej jest wyja¶niaæ sobie przyczynami krótkotrwa³ymi, zewnêtrznymi i o lokalnym zasiêgu zamiast d³ugotrwa³ych, wewnêtrznych i o zasiêgu globalnym. Przyk³adowo: kogo¶ spotyka zawód mi³osny, najprostszy sposób na depresjê to wyja¶niæ sobie przyczyny tego zdarzenia tak: "Jestem do niczego" (wyja¶nienie globalne - ogólnie jestem do niczego pod ka¿dym wzglêdem, d³ugotrwa³e - najwyra¼niej trwale jestem do niczego i wewnêtrzne - to w³a¶nie JA jestem do niczego). Znacznie korzystniej jest powiedzieæ sobie np. "On mia³ wtedy z³y dzieñ" (chwilowe, zewnêtrzne, odnosz±ce siê do konkretnej sytuacji).
Zapraszam do tego tematu osoby z problemami podobnymi do wymienionych na pocz±tku tematu. W miarê mo¿liwo¶ci spróbujemy z nimi powalczyæ za pomoc± zmiany sposobu my¶lenia.