W tym temacie podajemy sobie przepisy na diety. Myślę, że możemy pominąć dietę dla wegetarianów i weganów, ponieważ są one najbardziej znane i można je znaleźć w internecie za pośrednictwem googli bardzo szybko. Diety są wzięte z archiwalnych numerów miesięcznika "Super linia". Diety będę regularnie dodawać.
Offline
Dieta pomidorowa
Dieta pomidorowa nie grozi niedoborami składników, dla organizmu i pozwala pozbyć się w ciągu 10 dni około 5 kg. Ma zasadniczą zaletę- przyspiesza przemianę materii. Pomidory to dobre warzywa na odchudzanie, zawierają mało kalorii, obfitują w błonnik, potas, kwas foliowy i likopen. Dieta jest tania w okresie wysypu pomidorów, a w szczęściarze, którzy mają własne ogródki, mogą mieć pomidorki prosto z krzaka. Dieta jest smaczna i sycąca. Należy pamiętać podczas jej trwania o piciu około 2 litrów płynów dziennie i o sporej dawce ruchy.
TRWA:7 do 21 dni
ODCHUDZA:do 5 kg przez 10 dni
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: w każdym sezonie pomidorowym
POLECANA:wszystkim zdrowym, dorosłym osobom.
NIEWSKAZANA DLA:dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, osób uczulonych na pomidory.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W:witaminy A, D, E, K, potas, kwas foliowy, likopen oraz błonnik.
DZIENNA DAWKA KALORII:około 1000.
Pierwszy dzień
I śniadanie 250 kcal
NAPÓJ POMIDOROWY
1/2 szklanki soku pomidorowego połączyć z 1/2 szklanki soku wielowarzywnego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodać natkę, sól, pieprz i zmiksować.
II śniadanie 101 kcal
Serek ziarnisty light, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Obiad 360 kcal
Pulpet w sobie pomidorowym z kuskusem {50 g}, sałata z cytryną {100 g}, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
PULPET W SOSIE POMIDOROWYM
90 g piersi indyka umyć i zmielić, dodać białko, łyżkę bułki tartej i uformować pulpet. Obtoczyć w łyżeczce mąki i ugotować w wodzie z włoszczyzną. Do części wywaru dodać 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, doprawić solą i pieprzem, zrobić sos.
Podwieczorek 79 kcal
Gruszka {150 g}
Kolacja 199 kcal
Kanapka z kromki chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną , wysokogatunkową margaryną z plasterkiem szynki wieprzowej z pomidorem {100 g}. Do tego szklanka bawarki z mlekiem 0,5% bez cukru.
Drugi dzień
I śniadanie 250 kcal
Różowa kanapka, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
RÓŻOWA KANAPKA
Białko z jednego jajka na twardo posiekać z małą cebulką. Wymieszać z dwiema łyżkami koncentratu pomidorowego i łyżką jogurtu. Doprawić solą, pieprzem i pastą posmarować kromkę pumpernikla.
II śniadanie 107 kcal
Jogurt owocowy 0% {150 g}
Obiad 360 kcal
Zapiekanka ziemniaczana, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
2 średnie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki. Dodać średni kawałek chudej kiełbasy z drobiu, 2 łyżki pokrojonego sera rokpola, 1/2 pokrojonego opakowania sera feta light, posiekaną małą cebulkę. Wymieszać zapiekankę i polać 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, posypać bazylią i pieprzem, zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Podwieczorek 120 kcal
Kawałek ciasta drożdżowego {30 g}, szklanka kawy bez cukru.
Kolacja 230 kcal
Talerz zupy pomidorowej z orzechami.
ZUPA POMIDOROWA Z ORZECHAMI
Ze 100 g obranej włoszczyzny bez kapusty ugotować wywar. Dodać podduszoną na oliwie małą cebulę i szklankę soku pomidorowego, starte 3 orzechy włoskie i chwilę gotować. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Posypać natką.
Trzeci dzień
I śniadanie 288 kcal
Sałatka pomidorowa, kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną.
SAŁATKA POMIDOROWA
1/4 sałaty umyć i porwać na drobne kawałki, 50 g pieczarek umyć i pokroić w plasterki. Małego pomidora umyć i przeciąć na pół. 30 g wędzonego łososia pokroić w paseczki. Składniki wymieszać, skropić sokiem z cytryny i posypać estragonem. Łyżkę majonezu light wymieszać z 1/2 łyżeczki musztardy, łyżeczką śmietany 22% z i przyprawami. Polać sosem sałatkę.
II śniadanie 106 kcal
Szklanka soku z marchwi.
Obiad 360 kcal
Danie na styl niemiecki, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
DANIE NA STYL NIEMIECKI
Do garnka włożyć 3 łyżki groszku zielonego i 2 pokrojone parówki drobiowe, zalać niewielką ilością wody, dodać kostkę rosołową, 11/2 szklanki przecieru pomidorowego, pokrojoną czerwoną cebulę i przyprawy, bazylię, tymianek. Gotować kilka minut.
Podwieczorek 112 kcal
Baton muesli śliwkowy, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 211 kcal
Talerz zupy "nic", szklanka kawy bez cukru.
Czwarty dzień
I śniadanie 259 kcal
Talerz muesli z owocami suszonymi zalanymi mlekiem 0,5%, szklanka kawy bez cukru.
II śniadanie 88 kcal
Duża pomarańcza {200 g}
Obiad 380 kcal
Duszona ryba z pomidorami, ziemniaki gotowane {100 g}, surówka z kapusty kwaszonej {100 g}, szklanka herbaty bez cukru.
DUSZONA RYBA Z POMIDORAMI
100 g fileta z dorsza skropić sokiem z cytryny, pokroić w kawałki oprószyć mąką. Podsmażyć małą posiekaną cebulą na oliwie. Przełożyć do garnka, posypać przyprawami i dusić w małym ogniu. Z 1/2 szklanki soku wielowarzywnego, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego i łyżki jogurtu naturalnego bez cukru zrobić sos. Polać nim rybę i posypać natką.
Podwieczorek 106 kcal
Szklanka napoju z warzyw mieszanych.
NAPÓJ Z WARZYW MIESZANYCH
100 g marchwi, 150 g pomidora, 50 g selera korzeniowego, 50 g jabłka umyć, obrać i zmiksować. Połączyć z 1/2 szklanki wody i 1/2 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszać i posypać natką.
Kolacja 187 kcal
Kanapka z kromki chleba razowego posmarowana niskokaloryczną margaryną z plasterkiem sera żółtego oraz ogórkiem kwaszonym. Szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Piąty dzień
I śniadanie 208 kcal
Kanapka z pomidorem, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
KANAPKA Z POMIDOREM
Dwa pomidory umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Dwie kromki chleba umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Dwie kromki chleba posmarować masłem, położyć na nich pomidory, posypać solą, pieprzem, sproszkowanym czosnkiem, położyć po krążku cebuli i posypać natką.
II śniadanie 149 kcal
Serek homogenizowany naturalny 0% {150 g}, szklanka kawy bez cukru.
Obiad 346 kcal
Proste danie, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
PROSTE DANIE
90 g cielęciny bez kości umyć, pokroić na kawałki i poddusić na oliwie, dodać do niej puszkę pomidorów, chwilę gotować. 30 g makaronu wstążki ugotować al dente, przybrać bazylią i podawać z cielęciną.
Podwieczorek 112 kcal
2 owoce kiwi, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Kolacja 255 kcal
Mix z sera i pomidora, kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną, szklanka herbaty bez cukru.
MIX Z SERA I POMIDORA
30 g sera żółtego, 1 pomidor, 1/2 jajka na twardo, szczypior pokroić w drobną kostkę. Wymieszać, posolić, polać łyżką gęstej śmietany i podawać.
KOSZT DIETY
OKOŁO 73 ZŁ {według cen w Warszawie}
Offline
Dieta 1400 kcal postna
Offline
Dieta kopenhadzka {kopenhaska}
Dieta Kopenhaska, nazywana czasami dieta Kopenhadzka to dieta 13 - dniowa, która zmienia w naszym organizmie przemianę materii. Trwa dokładnie trzynaście dni i nie można jej ani skracać, ani przedłużać, a jeśli będziemy się dokładnie trzymać jej trzynastodniowego planu zaraz po jej zakończeniu przez około dwa lata nasza przemiana materii będzie na tyle uregulowana by nie przytyć.
Dieta kopenhadzka to jedna z bardziej rygorystycznych diet jakie proponujemy Państwu w naszym serwisie wszystkim, którzy chcą szybko schudnąć. Jest to dieta rygorystyczna dlatego, że jeśli podczas tej diety napijemy się choćby jeden raz lampkę wina, weźmiemy do ust gumę do żucia czy też słodycze albo inne produkty nie przepisane w diecie w tym samym momencie można uznać dietę za przerwaną. Oprócz tego, że dieta kopenhaska jest rygorystyczna to jest to także krótka dieta. To tylko trzynaście dni, to szybkie odchudzanie by zrzucić 5, 10, 5 a nawet i 20 kilogramów.
A oto dieta kopenhaska i jej 13 dniowy plan:
Dzień 1 i dzień 8
Śniadanie: filiżanka kawy i kostka cukru. Obiad: 2 jaja na twardo, szpinak gotowany i 1 pomidor. Kolacja: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną.
Dzień 2 i dzień 9
Śniadanie: filiżanka kawy i kostka cukru. Obiad: 1 duzy befsztyk, sałata z olejem i z cytryną. Kolacja: 1 plaster szynki, 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego.
Dzień 3 i dzień 10
Śniadanie: filiżanka kawy, kostka cukru i jedna grzanka. Obiad: gotowany szpinak, 1 pomidor i 1 świeży owoc. Kolacja: 1 plaster szynki, dwa gotowane jaja oraz sałata z olejem i z cytryną.
Dzień 4 i dzień 11
Śniadanie: 1 filiżanka kawy i jedna kostka cukru. Obiad: tarta marchewka, jajo na twardo, i kubek chudego twarożku. Kolacja: sałatka owocowa i dwie lub trzy szklanki naturalnego jogurtu.
Dzień 5 i dzień 12
Śniadanie: jedna duża utarta marchewka z cytryną. Obiad: duża ryba. Kolacja: 1 befsztyk, sałata i brokuły.
Dzień 6 i dzień 13
1 filiżanka kawy i jedna kostka cukru. Obiad: kurczak, sałata z olejem i z cytryną. Kolacja: 2 jajka na twardo i marchew.
Dzień 7
Śniadanie: kubek herbaty bez cukru. Obiad: chude grilowane mięso. Kolacja: nic.
Jeśli podczas diety czujemy głód najlepiej wypijać wtedy szklankę wody. Oczywiście podczas stosowania tej diety należy bardzo dużo pić. Kolacje można tu zamieniać z obiadem jednak tylko w ramach danego dnia. Jeśli naszą kuracja odchudzająca zostanie przerwana zanim minie 6 dni od nowa można ja powtórzyć dopiero po trzech miesiącach. Jeśli dietę zakończymy sukcesem po raz kolejny można ja zastosować po upływie jednego roku. Zaleca się natomiast stosowanie tej diety co dwa lata.
Mówi się, że dieta kopenhaska w latach osiemdziesiątych była znana jako dieta Kliniki Mayo. Można ją także znaleźć w wyszukiwarkach internetowych pod nazwą "dieta na przemianę materii", albo "trzynastka" ze względu na jej trzynastodniowy okres trwania.
Dieta kopenhaska stosowana według planu dostarcza organizmowi około 800 do 100 kalorii. Mimo więc, że rygorystyczna nie jest bardzo mocno wycieńczająca. Warto jednak podczas jej stosowania łykać jakieś tabletki wielowitaminowe. Najtrudniej jest przez pierwsze dni diety i wtedy wówczas odczuwa się największy głód, jednak po kilku dniach to uczucie znika zamieniając się w radość i euforię w związku z gubionymi kilogramami. Dieta kopenhaska to dieta w której potrzebna jest nam tabela kalorii, nie potrzebny nam jest indeks glikemiczny tylko trzynastodniowy rygorystyczny ale niezbyt udziwniony plan.
Mimo iż idea diety kopenhaskiej jest taka, że po dokładnym jej stosowaniu nie powróci nam efekt jojo, trzeba jednak pamiętać, że nie jest to możliwe jeśli po diecie zaraz wrócimy do starych nawyków żywieniowych, które do tej pory były przyczyna naszych zbędnych kilogramów. Efekt jo-jo wówczas jest nieunikniony. Po diecie trzeba jednak ograniczać nieco nasze jedzenie, zwłaszcza spożywanie słodyczy, podjadanie, późne jedzenie, brak ruchu. Ogólnie stosowane zasady zdrowej diety pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Offline
Dieta 20 +
Masz ponad 20 lat, a to zwykle znaczy, że żyjesz na wysokich obrotach, pracujesz, uczysz się, balujesz i zwykle nie masz czasu na regularne i dobrze zbilansowane posiłki. Dla tak intensywnego życia potrzebna jest energia. Najlepszym jej źródłem są orzechy, chude mięsa i ryby, nabiał, ciemne pieczywo, suszone i świeże owoce, warzywa. Unikaj za to fast foodów i zastępowania posiłków batonikami.
JADŁOSPIS I - 2161 kcal
Śniadanie 600 kcal
- 4 łyżki musli wielozbożowego
- 4 orzechy włoskie
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 średni banan {185 g}
- 1 szklanka herbaty bez cukru
Drugie śniadanie 204 kcal
- 1 kromka żytniego chleba razowego {40 g}
- 1 łyżeczka masła
- 1 plasterek szynki z piersi kurczaka {8 g}
- liść sałaty
- 1 plasterek pomidora {10 g}
- 1 buteleczka soku marchewkowego
Obiad 732 kcal
ZAPIEKANKA PIERŚ KURCZAKA Z SEREM
-125 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 plasterki sera brie pełnotłustego {40 g}
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu czarnego zmielonego
- szczypta oregano
- 6-7 łyżek ryżu brązowego
- 150 g mrożonych brokułów ugotowanych na parze
- 1 szklanka soku z czarnej porzeczki
Przygotowanie
1. Oliwę wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Mięso umyć, osuszyć i naciąć w nim.
3. Do kieszonki włożyć ser.
4. Mięso natrzeć tłuszczem i zapiec w piekarniku.
Podwieczorek 200 kcal
- 1 średnia pomarańcza {250 g}
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Kolacja 425 kcal
- 2 kromki żytniego chleba razowego {80 g}
- 2 łyżeczki masła
- 1 opakowanie twarożku półtłustego {150 g}
- 1 łyżka szczypiorku
- szczypta pieprzu czarnego zmielonego
- 1 szklanka herbaty bez cukru
JADŁOSPIS II - 2075 kcal
Śniadanie 523 kcal
- 2 kromki żytniego chleba razowego {80 g}
- 2 łyżeczki masła
- 2 plastry łososia wędzonego {60 g}
- 1 łyżka koperku
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego 2% {200 g}
- 2 średnia mandarynka {80 g}
- 1 szklanka herbaty bez cukru
Drugie śniadanie 166 kcal
- 1 średnie jabłko {150 g}
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Obiad 704 kcal
PALUSZKI RYBNE I LECZO
- 125 g paluszków rybnych {5 sztuk}
- 250 g leczo z puszki - mieszanka warzywna w sosie pomidorowym {poddusić na patelni, dodając trochę wody}
- 5-6 płaskich łyżek białego ryżu {70 g}
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Podwieczorek 261 kcal
SAŁATKA Z FETĄ
- 1 liść sałaty
- 1 średni pomidor {130 g}
- 5 oliwek zielonych z pastą paprykową {45 g}
- pół średniego ogórka {50 g}
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 30 g sera feta {12% tłuszczu}
- 2 kromki żytniego chleba razowego {80 g}
- 1 łyżeczka masła
- 1 szklaneczka herbaty bez cukru
Offline
Dieta 30 +
30. urodziny oznaczają też, że Twój metabolizm zwalnia. Ważna jest dobrze dobrana dieta. Pamiętaj o minerałach i witaminach, zwłaszcza o magnezie, żelazie, cynku, witaminach z grupy B, oraz o błonniku poprawiającym przemianę materii.
JADŁOSPIS I - 2382 kcal
Śniadanie 729 kcal
- 1 bułka grahamka {100 g}
- 2 liście sałaty
- 80 g łososia wędzonego
- pół pomidora {75 g}
- 1 łyżeczka masła
- 1 średni banan {185 g}
Drugie śniadanie 136 kcal
- 1 średnie jabłko {150 g}
- 1 szklanka soku z marchwi
Obiad 868 kcal
KURCZAK W SEZAMIE
- 125 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
- 1 papryka czerwona {200 g}
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 pieczarki {160 g}
- szczypta pieprzu czarnego zmielonego
- 40 g nasion sezamu
- 4-5 łyżek ryżu brązowego {70 g}
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, obtoczyć w sezamie i oliwie.
2. Pieczarki i paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
3. Na długą wykałaczkę nadziewać kolejno mięso, paprykę i pieczarki.
Kolacja 649 kcal
SAŁATKA OWOCOWA
- 3 plastry ananasa {99 g}
- 1 średni banan {185 g}
- 1 średnia pomarańcza {250 g}
- 5 łyżek rodzynek {75 g}
- 1 łyżka miodu pszczelego
- 2 łyżki syropu malinowego
JADŁOSPIS II - 2236 kcal
Śniadanie 635 kcal
- 8 łyżek musli z rodzynkami i orzechami {80 g}
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1 średnia gruszka {150 g}
- 1 szklanka soku z czarnej porzeczki
Drugie śniadanie 173 kcal
250 g winogron
Obiad 802 kcal
DORSZ GOTOWANY NA PARZE
- 1 średni filet dorsza świeżego {200 g}
- 2 ziemniaki {200 g}
- 1 płaska łyżka oleju rzepakowego
Przygotowania:
1. Ziemniaki obrać i pokroić.
2. Dorsza przyprawić i pokropić olejem.
3. Ziemniaki i rybę ugotować na parze.
MARCHEWKA Z GROSZKIEM
- 1 średnia marchew {200 g}
- pół puszki groszku konserwowego {200 g}
- 1 płaska łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
Przygotowania:
1. Marchewkę ugotować z groszkiem.
2. Z masła i mąki przygotować zasmażkę i połączyć z warzywami.
- 1 szklanka soku pomarańczowego.
Kolacja 626 kcal
- pół szklanki białego ryżu {70 g}
- 2 łyżki dżemu jagodowego niskosłodzonego
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka soku ananasowego
Przygotowanie
1. Ryż ugotować, dodać masło i dżem.
Offline
Dieta 40 +
JADŁOSPIS I - 2521 kcal
Śniadanie 692 kcal
- 1 woreczek ryżu brązowego {100 g}
- 1 duży banan {200 g}
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki orzechów arachidowych
Przygotowanie
1. Ryż ugotować, dodać banana i bakalie.
Drugie śniadanie 212 kcal
- pół szklanki jogurtu bałkańskiego lekkiego {100 g}
- 1 średnie jabłko {150 g}
- 1 średnia marchew {100 g}
- 3 łyżki miodu pszczelego
- cynamon
Przygotowanie
1. Marchew obrać i pokroić.
2. Jabłko pokroić.
3. Jabłko i marchew zmiksować w blenderze, dodać jogurt i miód. Doprawić cynamonem.
Obiad 674 kcal
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM I PIECZARKAMI
- 5 średnich ziemniaków {300 g}
- 20 małych pieczarek {200 g}
- 1 szklanka szpinaku {200 g}
- 1 plaster łososia {100 g}
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 trójkącik sera topionego
- dowolne przyprawy, np. bazylia, tymianek, mięta. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić na plastry.
Przygotowanie:
1. Pieczarki posiekać, podsmażyć na oliwie.
2. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, łososia i pieczarki. Na samą górę dać serek topiony.
3. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przekąska 135 kcal
MUS OWOCOWY
- 3 plastry ananasa {100 g}
- 1 średnia mandarynka {80 g}
- 10 średnich truskawek {100 g}
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
1. Owoce {oprócz mandarynki} zmiksować na mus. Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
2. Cząstki mandarynki zalać musem.
3. Podawać schłodzone.
Kolacja 557 kcal
BUŁKA Z SERKIEM
- 2 średnie bułki grahamki {100 g}
- 2 liście sałaty
- 6 małych rzodkiewek {30 g}
- 3 łyżeczki szczypiorku
- 3 łyżeczki margaryny
- 1,5 plastra sera twarogowego półtłustego {100 g}
- 1/3 średniego pomelo {200 g}
Przygotowanie:
1. Rzodkiewki pokroić w kosteczkę, szczypiorek posiekać. Wymieszać z twarożkiem.
2. Bułki przekroić na połówki, posmarować margaryną i serkiem.
JADŁOSPIS II - 2412 kcal
Śniadanie 651 kcal
- 1 plaster szynki z indyka {15 g}
- 2 średnie bułki owsiane {100 g}
- 3 łyżki margaryny
- 1/3 średniej papryki czerwonej {50 g}
- 2 łyżki dżemu wiśniowego niskosłodzonego
- pół średniego mango {200 g}
Przygotowania:
1. Bułkę posmarować margaryną.
2. Jedną bułkę zjeść z szynką, drugą z dżemem.
Drugie śniadanie 272 kcal
- 1 mały banan {150 g}
- pół szklanki czarnych jagód {100 g}
- 2 łyżeczki miodu pszczelego
- 1 łyżka nasion lnu
Przygotowania:
Banan, jagody, miód zmiksować w blenderze.
Obiad 795 kcal
KASZA Z POTRAWKĄ Z KURCZAKA I MIZERIĄ
- 1,5 woreczka kaszy gryczanej {150 g}
- 150 g mięsa z piersi indyka, 1 filet bez skóry
- 1 średnia marchew {100 g}
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ogórek {150 g}
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować.
2. Mięso dusić z marchewką na oliwie.
3. Ogórek pokroić w plasterki, zalać jogurtem.
Przekąska 239 kcal
- 3 średnie jabłka suszone {30 g}
- 6 średnich moreli suszonych
- 1 garść bananów suszonych { 30 g}
Kolacja 455 kcal
- 1 płat śledzia solonego {100 g}
- 2 średnie ziemniaki {240 g}
- 1 mały ogórek kwaszony {100 g}
- 1 łyżeczka kopru ogrodowego
- 1 płaska łyżka majonezu domowego z olejem rzepakowym
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotować, pokroić.
2. Śledzia odsączyć, przepłukać, pokroić.
3. Ogórek pokroić.
4. Z majonezu i koperku przygotować sos. Wymieszać ze wszystkimi składnikami.
Offline