>Czym jest Déjà vu ??
Déjà vu jest to odczucie, ¿e prze¿ywana obecnie sytuacja wydarzy³a siê ju¿ kiedy¶, w jakie¶ nieokre¶lonej przesz³o¶ci, po³±czone z pewno¶ci±, ¿e to niemo¿liwe np. osoba znajduje siê w pewnym mie¶cie po raz pierwszy w ¿yciu i nagle ma dziwne uczucie, ¿e ju¿ kiedy¶ tu by³a, widzia³a te same budynki, go³êbie i przeje¿d¿aj±c± obok taksówkê.
>Cechy Déjà vu
Wystêpuje nagle; trwa jedynie kilka sekund, osoba do¶wiadczaj±ca jest krytyczna wobec swojego odczucia; osoba do¶wiadczaj±ca nie jest w stanie podaæ, kiedy mia³o miejsce to "wcze¶niejsze" wydarzenie, które teraz siê powtarza; wra¿enie dotyczy nie widoku pewnego pojedynczego przedmiotu, budynku czy cz³owieka, ale ca³ej sytuacji. Osoba ma wra¿enie, ¿e powtarza siê pewna chwila z jej ¿ycia; czasami pojawia siê przekonanie o mo¿liwo¶ci przewidzenia co siê za chwilê wydarzy; zjawisku temu towarzyszy aura niesamowito¶ci, tajemniczo¶ci.
>Nazwa Déjà vu
Sam termin pochodzi z jêzyka francuskiego i oznacza nic innego, jak tylko "ju¿ widziane". Mimo, ¿e nieco wcze¶niej pos³ugiwano siê "wariacjami" tego okre¶lenia, to za moment wprowadzenia "déjà vu" do terminologii naukowej uznaje siê 24 lutego 1896 roku, kiedy M. Arnaud zaproponowa³ na spotkaniu Towarzystwa Medyczno- Psychologicznego w Pary¿u u¿ycie tego terminu na okre¶lenie omawianego fenomenu.
>"Jamais vu"
Warto przypomnieæ, ¿e istnieje stan ¶wiadomo¶ci okre¶lany jako odwrotno¶æ "déjà vu". To "jamais vu" odnosz±ce siê do sytuacji, w której obserwatorowi wydaje siê, ¿e prze¿ywa j± po raz pierwszy w ¿yciu, pomimo racjonalnej wiedzy, ¿e znajdowa³ siê w niej ju¿ wcze¶niej.
>Odmiany "déjà vu"
"Déjà vu" to zjawisko z³o¿one i mimo wielu teorii je wyja¶niaj±cych, trudno jednoznacznie stwierdziæ, która z nich jest najbli¿sza prawdzie. Wed³ug szwajcarskiego naukowca Arthura Funkhousera istnieje kilka odmian "déjà vu", takich jak "déjà viste" (ju¿ odwiedzone), czy "déjà vecu" (ju¿ prze¿yte). Ale na tym nie koniec. Na przestrzeni lat wyodrêbniono wiele innych odmian tego fenomenu nadaj±c im takie nazwy jak: "déjà entendu" (ju¿ us³yszane), "déjà éprouvé" (ju¿ do¶wiadczone), "déjà fait" (ju¿ zrobione), "déjà pensé" (ju¿ pomy¶lane), "déjà gouté" (ju¿ smakowane), "déjà lu" (ju¿ czytane) itp.
>Naukowe wyt³umaczenia
Zdaniem Stephanie Warn, neurofizjologa z San Francisko, uczucie déjà vu to nic innego jak "czkawka" pamiêci. Mechanizmy odpowiedzialne za pamiêæ krótkotrwa³± nak³adaj± siê na te, które tworz± trwa³e ¶lady pamiêciowe, mózg za¶- niejako znienacka- podkrêca obroty tak, ¿e wydaje siê nam, ¿e przypominamy sobie jako dawn± przesz³o¶æ co¶, co widzieli¶my moment wcze¶niej. Pierwszy do podobnych wniosków doszed³ amerykañski neurolog Robert Efron. Z jego prac wynika, ¿e w rozró¿nianiu tego, co nast±pi³o wcze¶niej, a co pó¼niej kluczow± rolê odgrywa p³at skroniowy pó³kuli dominuj±cej. Uszkodzenia niektórych okolic mózgu (albo "krótkie spiêcie" po³±czeñ neuronalnych) mog± sprawiaæ, ¿e informacja odbierana przez jedn± pó³kulê dostarczana jest do drugiej z opó¼nieniem i przez to postrzegana jako dwie niezale¿ne, a do¶wiadczaj±ca tego osoba nie potrafi sprecyzowaæ odstêpu czasowego miêdzy nimi.
>Déjà vu a zaburzenia neurologiczne
Badacze s± zgodni, ¿e déjà vu wystêpuje czêsto wraz z zaburzeniami neurologicznymi. Bardzo wcze¶nie zauwa¿ono wystêpowanie déjà vu krótko przez rozpoczêciem siê ataku padaczki. Wówczas zjawisko to wchodzi w sk³ad aury poprzedzaj±cej napad padaczkowy. Psychologia poznawcza twierdzi, ¿e déjà vu jest skutkiem wyst±pienia procesu przypomnienia bez rozpoznania. Szacuje siê, ¿e déjà vu do¶wiadcza³o ok. 97% ludzi.
>Déjà vu w parapsychologii
Ludzie zajmuj±cy siê parapsychologi± inaczej interpretuj± zjawisko déjà vu. Wed³ug nich nasze cia³o astralne- czyli niematerialna czê¶æ cz³owieka- w stanie snu lub innych stanach nie¶wiadomo¶ci przebywa w ¶wiecie astralnym (niematerialnym, duchowym). Ma w nim dostêp, do tego, co siê wydarzy³o i co mo¿e siê wydarzyæ. Niektóre wiadomo¶ci z "innych ¶wiatów" docieraj± do ¶wiadomej czê¶ci naszej osobowo¶ci. W momencie déjà vu nasza ¶wiadomo¶æ nie wie, sk±d posiada takie informacje. Mimo, ¿e jeste¶my nie wiadomo sk±d przekonani, ¿e ju¿ wcze¶niej znali¶my tê sytuacjê.
>Wyja¶nienie fenomenu ??
Gdy kto¶ rozpoznaje znan± scenê czy obiekt, zachodz± dwa procesy. Na pocz±tku mózg przeszukuje pamiêæ, sprawdzaj±c, czy widzia³ ju¿ wcze¶niej co¶, co jest w danym momencie postrzegane. Je¶li tak, okre¶lona czê¶æ mózgu identyfikuje obiekt jako co¶ znajomego. W déjà vu ten drugi proces mo¿e siê pomy³kowo uruchamiaæ, dlatego pojawia siê uczucie znajomo¶ci czego¶ zupe³nie nowego.
Ekipa Leeds Memory pos³u¿y³a siê hipnoz±, by "w³±czyæ" tylko drug± czê¶æ procesu rozpoznawania. Badacze pokazali wolontariuszom 24 pospolite s³owa, a nastêpnie ich zahipnotyzowali. Powiedzieli im wtedy, ¿e kiedy nastêpnym razem zobacz± s³owa w czerwonej ramce, bêd± czuli, ¿e s± znajome, ale nie bêd± wiedzieli, kiedy je ostatnio widzieli. S³owa w zielonej ramce mia³y byæ postrzegane jako s³owa z pierwotnej 24-wyrazowej listy. Po wybudzeniu z hipnozy badanym prezentowano seriê s³ów w ró¿nokolorowych ramkach, ³±cznie z takimi, których nie by³o w pierwotnym zestawie, a obramowanymi na zielono lub czerwono. Z 18 osób bior±cych udzia³ w eksperymencie 10 donios³o o szczególnym odczuciu w momencie patrzenia na nowe s³owa w czerwonych ramkach (5 stwierdzi³o jednoznacznie, ¿e to déjà vu).
>Déjà vu a reinkarnacja
Inna teoria mówi nam, ¿e jest to poboczne zjawisko zwi±zane z reinkarnacj±, a ludzie przypominaj± sobie podobne sceny, które mia³y miejsce w ich poprzednich ¿yciach. Wed³ug tej teorii sytuacje z udzia³em tych samych aktorów" powtarzaj± siê z powodu, który do koñca nie jest jasny.
>Déjà vu w "Matrixie"
W znanym filmie braci Wachowskich "Matrix" pojawia siê opis tego zjawiska. Neo wraca po wizycie u Wyroczni. Wchodz±c po schodach widzi przebiegaj±cego przez korytarz kota. Odwraca siê i za chwilê widzi tê sam± scenê. Jego towarzysze t³umacz± mu, ¿e déjà vu, jakie mu siê przytrafi³o, to nic innego jak b³±d systemu. Oznacza, ¿e maszyny zmieni³y co¶ w matrixie- czyli w otaczaj±cej nas rzeczywisto¶ci.
>Relacja
"By³em z rodzicami w górach, poszli¶my je¶æ obiad do ma³ej knajpki na obrze¿ach miasta. Mia³em wtedy 10 lat. Wszystko odbywa³o siê tak, jak pewnie dzia³o siê zawsze, czyli kelner przyniós³ talerze, potem pierwsze danie i drugie, a na koñcu nagle siê potkn±³ i rozla³ wodê w taki sposób, ¿e jej stru¿ka pociek³a na moje kolana. By³em zdumiony, bo ja ju¿ kiedy¶ to widzia³em... Wra¿enie by³o tak niesamowicie silne, ¿e mojej mamie zacz±³em opowiadaæ, ¿e zaraz przyjdzie tutaj bardzo du¿o ludzi i bêd± tañczyæ na sto³ach.
Nie pamiêtam tego dok³adanie co mówi³em (by³o to 15 lat temu), ale moja mama twierdzi, ¿e dok³adnie opisywa³em maj±ce za chwilê nast±piæ wydarzenia. Choæ trudno w to uwierzyæ, ale dos³ownie kilka minut pó¼niej do tego lokalu wesz³a grupa tancerzy i ¶piewaków z jakiego¶ zespo³u góralskiego, którego szef dobrze zna³ w³a¶ciciela lokalu. Atmosfera by³a na tyle swobodna, ¿e urz±dzili ma³y pokaz dla turystów jedz±cych w knajpie i zatañczyli na sto³ach, czym wzbudzili prawdziwy aplauz go¶ci. Do dzi¶ zastanawiam siê, jak to mo¿liwe, ¿e ja zna³em przebieg tych wydarzeñ, bo przecie¿ dok³adnie wiedzia³em, co siê stanie dalej. To by³o najsilniejsze prze¿ycie déjà vu, jakie kiedykolwiek mia³em. Nie rozumiem tego zjawiska i do dzi¶ zastanawiam siê, na czym ono polega. Artur (l.25)"
Bywalec
ja mam to uczucie bardzo czêsto, wydaje mi sie ze juz to kiedys bylo ta sama sytuacja, to samo otoczenie, ci sami ludzie i wiem co za chwile bedzie, ale to trwa minute moze dwie, dziwnie sie wtedy czuje... ale jakos nie zastanawialam sie dlaczego tak sie dzieje:))
Ja mia³am co¶ takiego wczoraj. Przegl±da³am internet z poszukiwaniem tre¶ci na nowe tematy.
Natrafi³am na bloga , na którym by³y tam informacje bardzo czytelnie napisane. I chcia³am je skopiowaæ do Nas.
Nagle dosta³am my¶l. ¯e ju¿ to kiedy¶ kopiowa³am. W³a¶nie ten sam tekst. I mia³am pó¼niej z tego problemy.
Tylko , ¿e taka sytuacja nigdy nie mia³a miejsca. Normalnie a¿ Mnie strach ogarn±³.
Niestety tematu nie za³o¿y³am. Ale pewnie siê za to dzisiaj zabiorê.
deja vu. je¶li chodzi o reinkarnacje to ca³kiem prawdopodobne, ze czasem mo¿e siê nam co¶ przypomnieæ, jednak rzadko co¶ takiego bywa no i im starsi, tym jeste¶my bardziej oddaleni od prze¿yæ z naszych poprzednich wcieleñ.